Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • Českê

Obsah

Ing. Vymětal

Třetí návrh předložil Ing. Vymětal. Stejně jako Ing. Hrachovina i on je rodákem a občanem naší obce a vzhled nejdůležitější stavby nákelské návsi mu není lhostejný co do svého vzhledu a ani vlastního využití. I on tedy předložil svůj návrh řešení. Zde je jeho představení:

Komunitní dům na návsiVymětal

Úvodem

Život na hanáckých vsích se vždy z velké části odehrává na návsích. Je to místo společných setkávání, místo pro zastavení se se sousedem na besedu, či pro obstarání potřeb každodenního života. Náves je obrazem života ve vsi, toho, jak je daná ves, či její občané aktivní. Jinak tomu není ani u nás v Nákle. Stejně jako dnes, tak i dobách minulých se zde nacházela řada významných budov- pošta, koloniál, ševcovská dílna, obecní záložna, úřad, fara. Zmiňovaná budova koloniálu, ve které se nacházela i ševcovská dílna, v patře nájemní byty, si zachovala svou vnější podobu až do dnešní doby. Dnes je známá jako „Hostinec u Floriánka“. Během posledních let se vedení obce podařilo získat tuto budovu zpět se záměrem adaptace na komunitní dům. Dle ekonomických analýz, je případná přestavba nákladnější než vybudování nového objektu. Proto má být stávající objekt stržen a nahrazen novým. 

Vymětal

O projektu „Komunitní dům na návsi“

Hlavní myšlenkou projektu je vytvořit novou budovu otevřenou široké veřejnosti, dostupnou všem občanům z různých částí obce, jejich zájmům a potřebám. Přispět k oživení prostoru návsi a k jejímu rozšíření, které tento stávající stísněný prostor více nadechne a oživí. Přidání prvků zeleně, dalšího mobiliáře jako jsou např. nové lavičky pro setkávání občanů. 

Vnější vizuál objektu vychází z tradičního tvarosloví hanácké vsi. Objekt má půdorys ve tvaru písmene T, tvoří ho dva propojené kvádry. Jeden s valbovou střechou, druhý s plochou střechou. Domininantnější část nové budovy nacházející se při komunikaci vedoucí do Lhoty nad Moravou je křídlo archetypálního tvaru robustnější hmoty, jelikož do této lokality historicky patří. Je zastřešeno valbovou střechou s okapní římsou. Objekt má čistý vizuální vzhled bez potřeby parafrázovat historizující prvky. 

Vymětal

Jednotlivá podlaží

V podzemním podlaží se nachází komunitní sálek s vlastním vchodem, šatnou a hygienickým zázemím. Je zde technické zázemí objektu (kotelna, strojovna vzduchotechniky a sklady. Samostatný komunitní sálek je navržen tak, aby měl otevřené dveře všem aktivním občanům obce a jejich aktivitám. Toto podlaží je dostupné jak z ulice směrem na Lhotu n. m. tak bezbariérovým výtahem z prvního nadzemního podlaží objektu. Tyto prostory vyplní prostor jámy vzniklé při odstraňování stávajících objektů a jejich sklepních prostor.

V prvním nadzemním podlaží objektu se nachází 4 byty, prostor pro rodinné centrum, společenská místnost pro nájemníky, prostor pro provozovnu. Jednotlivé byty jsou v tomto podlaží členěny na 2 startovací oddělené byty, pro mladé spoluobčany – nad komunitním sálkem, 2 byty bezbarierové pro seniory v rámci hlavní budovy. Společenská místnost pro seniory a herna pro rodinné centrum je propojena posuvnou stěnou, pro obě tyto místnosti je dostupná v klidové části nádvoří prostorná terasa a zelené plochy. Celý objem stavby je protkám průchozí pasáží, jenž komunikačně propojuje dolní část obce (směr Lhota) s návsí a nabízí možnost oživení domu i návsi před ním umístěním kavárny, či jiného drobného provozu. 

V druhém nadzemním podlaží se nachází 7 bezbarierových bytů. Jedná se o byty o různých dispozičních řešeních, umožňující pohodlné bydlení jak jednotlivci, tak společné bydlení páru. Ve dvorní části dominuje terasa s výhledem na Hrubý Jeseník a nedaleké jezero. 

Náhled půdorysů jednotlivých podlaží je zde: situace, 1PP,  1NP, 2NP, řez.

Vymětal

Jedinečnost tohoto projektu:

  • Pracuje s terénem a využívá podzemní podlaží (veřejný sál, sklady)
  • Vybudování pasáže, zpřístupnění objektu z více směrů
  • Bezbariérový výtah pro všechna podlaží
  • Výška hlavní části objektu pouhých 7,2m není na úkor kapacity objektu
  • Všechny byty disponují vlastní bezbariérovou koupelnou a wc
  • Celkem: 11 bytů, z toho 9x o dispozici 1kk (30-43m2), 2x o dispozici 2kk (cca 51-55m2)
  • Byty vhodné pro jednotlivce i páry
  • Parkování pro ubytované na nádvoří objektu
  • Realizace zájmů a koníčku obyvatel domu na vlastním pozemku/záhonu
  • Společné terasy a balkony pro trávení volného času
  • Rozšíření prostoru náměstí, přidání prvků zeleně, mobiliář (lavičky)
  • Kavárna/bistro přímo na návsi
  • Rychlost výstavby

Zastavěná plocha: 517m2            

Odhadované náklady: 28,5 mil. Kč (obcí schváleno až 30 mil.)

Náhled klipu na Youtube zde                                                         

Ing. Jaromír Vymětal

Autor projektu